Ensimmäinen talviretki

Kiitos, kun jaat eteenpäin!

Nautin luonnosta ja seikkailuista!
Lähi vuosina olen saanut nauttia ihania hetkiä vaellellen ja telttaillen erilaisissa maisemissa alku keväästä pitkälle syksyyn, mutta vielä talvella en ole uskaltautunut telttailemaan.
Nyt päätin että haluan toteuttaa sen!

Ensimmäinen talviretki

Vuosi 2022 oli vaihtumassa ja mietin mitä haluan tulevalta vuodelta 2023?
Ensimmäinen mitä mietin niin tietysti uusia seikkailuja ja siitä tuli mieleen talviretki.
Mutta onko musta siihen? Mitä kaikkea joudun hankkimaan? Pitääkö ilmoittautua johonkin maksulliseen retkeen?

Olin ihan täpinöissä ja tuntui että vaan mietin koko ajan tulevaa retkeä.
2024 alkuvuodesta ensimmäinen yön yli  talviretkeni vihdoin onnistui Pallas – Yllästunturin kansallispuistossa!

Mistä aloittaa?

Vaikka olen vaeltanut ja retkeillyt, niin eihän mulla ole varusteita talvikeleille yön yli retkeilyyn.
Talvella paljon ulkoillut ja harrastanut, joten vaate puoli on aika kunnossa, mutta kaikki muu puuttuu.

Aloin tutustua netin kautta talviretkeilyyn sekä etsin paikkoja mistä saisin vuokrattua osan välineistä. En halunnut heti ostaa kaikkea, sillä eihän sitä tiedä jatkuuko mun talviretkeilyt, sekä varusteisiin saisi menemään valtavasti myös rahaa.
Netistä löysin paljon sivuja esim. luontoon.fi ja Partioaitta mistä sain tietoa, sekä näiden kautta on myös mahdollista vuokrata välineet. Myös paljon muitakin vuokraus paikkoja löytyi ympäri Suomen. Yksi vaihtoehto oli, että vuokraan välineet myös pohjoisesta.
Itse vuokrasin tunturisukset Tales&Tents kautta (Kivistö, Vantaa), myös ahkio oli tarkoitus vuokrata jos olisin lähtenyt pidemmälle talvivaellukselle.


Vuokraamani tunturisukset.

Suunnittelut ja valmistelu

Suunnittelu ja valmistelu on yksi osa retkeilyä ja se on ihanaa kun saa suunnitella jotain uutta sekä valmistautua siihen jo henkisesti. Myös niitä huonoja ajatuksia tullut muutamasti mieleen…
On uutisoitu lumivyöryistä, kuolemista, noroviruksesta ym. mitkä välillä kummittelee mielesssä.
Siksi suunnittelu ja valmistautuminen on hyvin tärkeää!

Kilometrejä en lähde hakemaan, vaan hyvää fiilistä ja nauttimista ihanista maisemista sekä rauhallista puuhastelua leirissä.
Rauhallinen meno, aikaa nauttia maisemista ja kuvaamisesta,  levähdys evästelyyn ja ajoissa paikkaan laittamaan leiriä pystyyn sekä illallisen tekoon.

Ensimmäinen retki suunnittelu oli 4-6 yön retki UKK:n kansallispuistoon. Yövyttäisiin teltassa, mutta myös erätuvissa.
Erätuvat siksi hyviä että saa tavaroita kuivatettua.

Tämä ei kumminkaan onnistunut tällä kertaa, mutta ehkä olikin hyvä lähteä vain yhdestä yöstä ja totutella näin talviretkeilyyn.
Lähdin ystäväni kanssa Pallasjärvelle.


Hyvä lukea kansallispuistoista ja niiden säännöistä:
Luontoon.fi – Kansallispuistot

Mitä pakata mukaan?
-vaatteet ja varusteet

Vaatteet

Ensimmäisiä asioita mitä mietin niin vaatteet sekä makuupussia ja -alustaa sillä inhoan kylmyyttä! Vaatteet oltavat mukavat, mutta lämpimät sekä niitä oltava riittävästi.
Talviretkellä on tärkeää kerrospukeutuminen ja että vaatteet olisi hengittäviä sekä nopeasti kuivuvia jos kastuvat hikoilusta tai lumesta.

Muutama lämmin merinovillainen kerrasto mukaan päiväksi sekä yöksi oma kerrasto. Varalla hyvä olla 1 kerrasto, koska jos kerrasto pääsee kastumaan tai vaikka häviämään ym niin hyvä olla varakerrasto mukana.

Fleecepaita mulla on toisena päällä.
Yksi lämmin villapaita lisänä, mikä varalta illaksi. Koska nämä tulee aina kerraston päälle niin näitä ei tarvitse useampia.

Muutamat erittäin hyvät ja lämpimät sukat. Jotkut suosivat myös vedenpitäviä sukkia, mutta itse tykkään villasta joten muutamat merinovilla sukat vaellukseen päivisin sekä kunnon villasukat yöksi.
Luin jostain hyvän vinkin, että yövillasukat kannattaa pakata jo valmiiksi makuupussin sisään, niin niitä ei tarvitse erikseen etsiä rinkasta.
Itse tein pussukan yötä/iltaa varten sekä pussukka päivävaatteita varten.

Yöksi laitan makuupussin sisään, jalkopäähän pussukan mihin tulee vaatteita sekä tavaroita mitä haluan että on lämpiä yöllä (tarvittaessa lisä vaatteet) ja aamulla, esim. aamuiset vaatteet, hygienia tarvikkeita ym. Myös lamppu ja puhelin on lähellä ja mahdollisimman lämpimässä, sillä pakkanen syö akkua sekä pattereita. Makuupussissa tasku näitä varten, mutta yleensä laitan nämä jonkun lämpimän vaatteen, sisään makuupussin viereen, mistä helppo ottaa ne jos tarvitsee.

Kunnon talvitakki!
Mulla on pitkä Helly Hansen vanutakki. Se on erittäin paksu ja niin upeasti tehty, että se istuu kuin aamutakki päällä sen kauluksen takia ja siksi haluankin sen mukaan, että voin heti aamulla pukea sen päälleni kun kömmin makuupussista. Takki on hieman pidempi ja ylettyy puoleen reiteen asti.
Toinen takki on Peak Performance kevyt-untuvatakki. Takki menee hyvin pieneen tilaan, on kevyt sekä niin ihana ja lämmin päällä sellaisenaan tai mahtuu hyvin vaikka minkä takin alle lisälämmikkeeksi.


Leiriin illaksi ja kuiva merinokerrasto yöksi

Kuoritakki päivällä, mikä oli nyt Helly Hansenin. Se pitää tuulen ja tuiskut, mutta myös hengittää.

Jaloissa oli kaksi kerrosta eli kerrastohousut sekä toppahousut. Toinen vaihtoehto olisi ollut myös kuorihousut.
Illaksi voin laittaa väliin fleecehousut.


Näillä mennään päivällä.
Takki vaihtui kevyempään Helly Hansenin kuoritakkiin.

Kaksi pipoa. Yksi pipo voi olla makuupussissa jo valmiiksi villasukkien ja yökerraston kanssa. Päivällä pipo voi kastua hiestä tai lumesta minkä takia on hyvä olla toinen pipo varalta kun pääset leiriytymään. Itse käytän paljon pantoja joten päivisin enemmän käytän pantaa ja tarvittaessa laitan hupun päähän.

Kengät oltava sellaiset mitkä kestävät kosteutta, sillä lumi sulaa kengän pintaan viimeistään illalla leirissä.
Tietysti lumikenkä tai retkisukset määräävät millaiset jalkineet tai monot pitää olla.

Kun etsin tietoa talviretkeilystä niin törmäsin toppahameesee. Tämä on loistava löytö koska tätä voi käyttää vaikka mihin ja milloin vaan.
Leiriytyessä ja pysähtyessä evästämään, hame on ihana lisä, mikä suojaa selkää ja peppua. Yöllä sen voi laittaa vaikka jalkojen ympärille lisä lämmikkeeksi.

Koska meillä on ahkiot niin uskaltaa pakata vähän enemmän tavaraa.

Tässä vielä listaa vaatteista:

  • merinovilla kerrastoja 2-3 (päivisin ja yöksi)
  • villaa ja/tai fleeceä (välikerrokseen)
  • untuvatakki (päivälle kevyempi/liivi ja illalle paksumpi)
  • kuoritakki/joka sään takki (kestää vettä ja tuulta, ei tarvitse olla lämmin)
  • housut (päivälle kevyet ja illalle toppahousut)
  • sukkia (merinovillaa ja villaa)
  • alusvaatteita
  • panta
  • kypärämyssy
  • pipo x2
  • kauluri
  • sormikkaat
  • kynsikkäät
  • rukkaset
  • käden lämmittimet
  • vaelluskengät/monot ja leirikengät
  • toppahame

Varusteet

Varusteet talviretkeilyyn mitkä hyvä olla mietittynä tarkkaan: makuupussi, alusta, lumikengät/liukulumikengät/retkisukset (tunturi-tai metsäsukset), ahkio ja teltta sekä keitin.

Makuupussi

Ostin viime vuonna ensimmäisen untuvapussin, HelSport Rago junior, mikä on ollut ihanan lämmin ja kevyt sekä menee todella pieneen tilaan mutta ei ole tarpeeksi lämmin talviretkeilyyn. Tykästyin untuvapusseihin sillä ne on kevyitä kantaa, menee pieneen tilaan ja niissä on kiva nukkua.
Kun kävin testailee makuupusseja niin kuitumakuupussit ahdisti kun ne laittoi kokonaan kiinni, sen painon takia. Siksi päädyin taas untuvapussiin.

Talvi käyttöön mulla on Rab untuvapussi, naisten malli. Jos oikein kylmät kelit sattuu, voin laittaa sen sisään mun pienemmän (juniorimalli) makuupussin.

HelSport Rago junior confort 0c
Rab Ascent 1100 W confort -18c

Rab makuupussi

Makuupussit ja makuualusta sekä makuualustan täyttöpussi.
Makuualustaa ei kannata puhaltaa, sillä silloin menee kosteutta alustaan ja kosteus jäätyy.



45l pussi menee näin ahkion suojiin

Makuualusta

Makuualustan eristävyys ilmoitetaan R-arvolla. Vaativaan talvikäyttöön tarkoitetussa alustassa R-arvon pitää olla yli 5 tai varauduttava lisäalustoihin.

Mulla on Exped ultra 7R alusta, missä R-arvo on 7,1.
Lisäksi mulla on teltan pohjalla teltan levyinen routamatto (solumuovi 6mm), mikä eristää hyvin koko teltan lattian ja siksi teltassa on hyvä hääriä kun on eristystä lattiassa.

Alusta ja sen alla täyttöpussi

Teltta

Talviteltat on laadultaa lujempia sekä vesipilariarvot on suurempia. Siksi ne on myös kalliimpia. Ne on tarkoitettu kestämään kovia tuulia sekä lumen painoa.

Talviteltassa on hyvä olla myös enemmän tilaa, koska tavaraa ja vaatteita on enemmän mukana kuin kesällä. Apsidi eli eteinen on hyvä olla, mihin on helppo laittaa tavarat suojaan.

Kolmen vuodenajan teltoissa ulkoteltta on irti maasta, jotta ilmanvaihto toimisi mahdollisimman tehokkaasti. Talviteltassa tarvitaan toki tehokasta ilmanvaihtoa, mutta myös suojaa kovemmilta tuulilta ja tuiskuavalta lumelta. Tästä syystä talviteltan ulkoteltta ulottuu maahan asti. Lisäksi joissakin talviteltoissa on lumiliepeet, joiden avulla teltan saa entistä tiiviimmäksi ja suojaan tuiskuavalta lumelta ja kovilta tuulilta. Vaell.us 

Itse lähdin kolmen vuoden ajan teltalla, The North Face Stormbreak 2, minkä testasin alkutalvesta. Se kesti hyvin kun yöllä oli tullut märkää lunta. Pohja kesti hyvin kosteuden myös, koska lattiassa teipatut saumat. Se on tilava kahden hengen kupoliteltta. Siinä on kaksi ovea ja apsidia. Teltta on helppo pystyttää, myös tuulessa. Tämän takia uskalsin lähteä tällä.

Kaverini teki mulle aurauskepeistä telttakepit koska teltan omilla kiinnitys kepeillä ei tee lumessa yhtään mitään.


Aurauskepit teltan kiinnitykseen.

Teltta, pussukoita, istuin alustoja sekä vähän järeemmät yhdet varakiinnitykset sisätelttaan.

Lapio on hyvä olla mukana millä voi kaivaa kepit aamulla. Muutenkin lapiolla voi olla vaikka mitä käyttöä retkellä.

Lumikengät/liukulumikengät/metsäsukset/tunturisukset

Nämähän kannattaa valita sen mukaan missä meinaa retkeillä. Niin kuin nimetkin kertoo, metsä- ja tunturisuksi, niin toisella parempi mennä metsässä ja toisella tunturissa.
Mutta ei se näin helppoa ole, sillä kaikkia on nykyään joka lähtöön ja valitseminen on siksi hyvin vaikeaa, ennen kuin itse pääsee kokeilemaan.

Valintaan vaikuttaa paljon onko alkutalvi eli upottavaa lunta vai kevättalvi milloin on jo aurinko sulattanut sekä jäädyttänyt uudelleen lumen pinnan. Myös keväisin on liukkaampaa.
Näistä mulla ei ole paljoa tietoa eikä kokemusta. Kokeilu on vielä kesken.

Tunturisukset

Tunturisukset on minun ystäväni “eräjorman” valinta ja siksi valitsin nämä.
Lähdin itse tunturisuksilla, ilman skinejä eli pitokarvoja ja siksi niissä ei ollut yhtään pitoa nousuissa ja kumpareissa. Tein ehkä huonon valinnan etten ottanut niitä matkaan, sillä vaikka mentiin pääsääntöisesti tasaisella, niin en päässyt edes pieniä nousuja ylös… muuta kuin voimalla sauvojen kanssa.
Myös tasaisella ne alkuun lipsui sivuille, ennen kun pääsin vauhtiin ja aloin hallitsee niitä. Tunturisuksissa on kantit, joiden tehtävä on pitää sukset kiinni lumessa ja jäässä.
Tunturisukset on leveämmät kuin metsäsukset sekä lyhyemmät, mistä itse tykkäsin. Näihin tarvitsee monot.

Metsäsukset

Kaverini metsäsuksia kokeilin retken päätyttyä vaan muutaman metrin. Metsäsuksilla oli helpompi mennä heti kun ne pisti jalkaan, vaikka ne ei liukunut niin kuin tunturisukset.

Liukulumikengät

Eräs kova talviretkeilijä tykkää liukulumikengistä. Kuulemma ne ei ole missään hyvät, mutta niillä pärjää joka paikassa 🙂
Liukulukengät on leveämmät sekä lyhyemmät kuin metsäsukset sekä tunturisukset. Niissä on yleensä valmiiksi pohjassa nousukarvat ja niissä on kantit. Näihin sopii kaikki kengät, tietysti kannattaa valita tukevat sekä varrelliset kengät, mitkä tukee nilkkoja.
Liukulumikenkiin on mahdollista vaihtaa myös siteet.

Vaihtoehtoja on niin paljon!
Täällä hyvää tietoa ainakin liukulumikengistä ja tunturisuksista:
Liukulumikengät vs. tunturisukset (Tales&tents)

Ahkio

Vetokyösi vai -aisa? Molemmissa hyvät ja huonot puolet.
Köyden kanssa voi liikkua vapaammin. Voi vetää sen lähelle ja ottaa ahkiosta tavaraa tai vaikka istua vaan päälle lepäilemään.

Alamäessä se tulee helposti nilkoille, mutta voi ottaa sen narusta vierelle tai päästää menemään edellä.
Jos ja kun ahkio kaatuu, niin se on itse helpompi nostaa myös pystyyn.

Vetoaisassa on se hyvä puoli, että se liikkuu vakaammin epätasaisessa maastossa eikä se kaadu niin helposti kuin vetoköysillä oleva ahkio.
Vetoaisoilla oleva ahkio ei tule myös nilkoille alamäessä.
Jos vetoaisoilla oleva ahkio kaatuu, niin aina kaveri joutuu nostaa sen tai joudut irrottaa sen vyötäröstä. Myös tauoilla joutuu irrottamaan valjaat.

Ahkiossa on joko valmiina kiinni kiinteä kuormapeite tai sitten tavarat on pakattava isoon laukkuun, mikä kiinnitetään kuormaliinoilla ja mustekaloilla.
Kannattaa pakata joko yhteen isoon tai vaan muutamaan laukkuun, pienet laukut/tavarat tippuvat ahkiosta helposti ja muutama isompi nyssäkkä helpompi purkaa telttaan tai tupaan.

Lähdin laina ahkiolla. Se oli enemmänkin pilkkimiseen tarkoitettu eli aika leveä pohja. Mulla kun ei ole mitään kokemusta vetää ahkiota niin ajattelin että ihan sama vaikka leveempi olisi raskaampi vetää.
Ostin Biltemasta pari mustekalaa klipseillä millä kiinnitän ahkion rinkkaani. Mustekala auttaa myös pehmeään liikkeelle lähtöön sen venymisen takia.


Valitsin rinkaksi Kajkan 55l koska se on niin hyvä selkään ja siihen oli hyvä lisätä ahkion vetoremmit.  Kajka on turhan iso koska ahkiossa kulkee kaikki tavarat, rinkassa vain päivän tavarat esim. lounas, välipalapatukoita, juoma ja istuin alusta sekä toppaliivi ja toiset rukkaset jos kylmä yllättää pysähtyessä. Myös rinkastasta löyty EA-kassi, paperikartta ja paperia eli mitä tarvitsee nopeasti ja yllättäen.

Ite pakkasin kuivapusseihin kaikki tavarat. Pienemmät kuivapussit sekä telttakamat pakkasin Ikean isoon kassiin.
Alle laitoin vedenpitävän ison peitteen, minkä kiepautin tavaroiden ympärille ja sit vaan kiinni liinalla ja mustekaloilla tiiviiksi paketiksi.

Tavarat on hyvä suojata tuulelta, lumelta ja vesisateelta sekä otettava huomioon ettei tavarat tipu jos ahkio kaatuu tai ettei tuuli vie niitä.

Jos jatkan talviretkeilyä, niin ajattelin ostaa Paris pulkan minkä itse teen valmiiksi. Paris pulkka on vain ahkio, ilman mitään muuta.



Ystävälläni oli Paris pulkka (oranssi, takana).
Omani musta edessä.

Mitä muuta pakata mukaan?

  • EA-pakkaus (laastaria, rakkolaastari, avaruuslakana, nitriini-hanskat, sakset, pinsetit, haavapyyhkeitä (yksittäin pakattuja), ensiapuside, kolmioliina, rasvaside, haavansulkuteippi, desinfioivia pyyhkeitä, särkylääkettä, nesteytysjauhetta) Muista että osa jäätyy!
  • pieni lapio
  • pieni lumiharja
  • istuin alusta
  • karabiinejä
  • otsalamppuja
  • telttalamppu
  • pattereita
  • varavirtalähde
  • paperia
  • kosteuspyyhkeitä (jäätyy talvella siksi pieni paketti mikä menee taskuun)
  • muovipusseja (roskis ym varten)
  • tulitikkuja ja sytykkeitä
  • termospulloja
  • ruokatermari
  • kulho, muki (astioita)
  • aterimet (tai vaan lusikka)
  • puukko
  • (kirves)
  • routamatto
  • narua
  • jäänaskali (+heittoköysi)
  • kestokassi (kuljettamiseen ahkiosta leiripaikkaan, mulla Ikean kassi)
  • aurinko- ja/tai myrskylasit
  • keitin
  • keittimen alusta ja tuulisuoja
  • nokikattila (lumen sulatusta varten)
  • hygienia tavarat: hammasharja, hammastahna/fluoritabletteja, vaselimainen rasva (vesipohjaiset jäätyvät)

    Sytykkeitä hyvä olla millä saa kaminan ja nuotion syttymään
    Lamppuja ja varavirtalähteet


Tulitikut, “tulikeppi”, sytytyspalat, Leatherman, varapattereita, hygienia tarvikkeita, aurinkolasit, käden- ja jalanlämmikkeet


Ensiapulaukku vaihtui järeempää, pelastuslakana ja naskalit 


Termareihin vettä ja ruokaa sekä Nalgene 


Primuksen Spider keitin, kattila, kaasu (kuvassa kesä kaasu), sekä astiasto, mikä vaihtui muoviseen (pakkasen takia muovinen kivempi) 


Muuta tavaraa: maitojauhe, pari pyyhettä (yksi toimii patalappuna myös) ja muovipusseja 


Pienet pussit helpottavat löytämistä kun pakkaa tavarat lähtiessä suunnitelmallisesti.
Muissa kuvissa (kuvissa pussit tavaroiden alla) suuntaa antavaa mitä olen pakannut mihinkin.


Bepanthen on hyvä rasva minkä pakkaan takin taskuun pieneen näytepurkkiin. Sopii huulirasvana ja vaikka mihin!

Ruoka

Ite oon jo hetken retkeillyt valmis kuivaruuilla. Oon ostanut muutamia kalliita retkiruokia, mutta paljon menen ihan markettien valmis pussiruuilla. Välillä lisään niihin tonnikalaa, mistä saan lisää proteiinia ruokaan.


Tää on helppo pakata sekä hyvän makuinen

Joku päivä kokeilen ruokien kuivatusta ja valmistan koko retken ruuat maukkaista resepteistä.
Hyviä ohjeita kuivatukseen sekä reseptejä löytyy:
Viimeistä murua myöten 
Luontohaaste

Ensimmäisen ruuan löhtiessä laitan valmiiksi ruokatermariin “valmistumaan”. Se on niin helppoa ja kätevää kun on valmis ruoka valmiina kun pysähdyt johonkin ruokailemaan.

Myös muut ruuat on helppoja tehdä leirissä eli voin vaan keittää veden ja kaataa sen pussiin tai kippoon kuivaruuan sekaan, mistä voi syödä ruuan.

Ruoka on hyvä annostella valmiiksi päiväannoksiin pusseihin. Pieniin pusseihin pakattu ruoka mahtuu hyvin taskuun sulamaan, jos on sellaista mitä on hyvä sulattaa ennen valmistumista.
Jos on useamman päivän, niin hyvä tehdä pusseja missä on koko päivän ruuat pienemmissä pusseissa valmiiksi annosteltuna.

Aamupalana mulla oli valmiiksi annosteltu mylsi-maitojauhe-proteiinijauhe pussi, minkä kaadoin kulhoon ja vettä päälle.
Kahvina käytän murukahvia, sekin pakattu uudestaan suljettavaan pussiin, koska se on niin paljon helpompaa.


Tähän lisäksi vielä vararuoka, marketin pastapussi, vaikka mulla on aina Lämmin Kuppi keittoja muutama varalta mukana.

Aamulla keitin keittimellä veden kahviin, sekä samaan aikaan aloin lämmittää autiotuvan kaminan päällä kattilassa vettä lounaaksi ruokatermariin ja sekä termariin juotavaksi, mihin lisäsin vähän mehutiivistettä. Näin mulla oli myös lounas valmiina rinkassa.
Kun aamupala oltiin syöty sekä saatu kamat kasaan, niin alkoi vasta vesi kiehua kattilassa, just sopivasti. Tämän takia on keitin nopeampi tapa saada keitettyä vettä sekä tehtyä ruokaa.

Hossan kansallispuisto

Primuksen Spider keitin ja kattila menee pieneen tilaan ja kaasu menee kattilan sisään (kuva syksyltä)



Myös pussikeitot on hyviä ja helppoja.

Lisänä mulla on pähkinöitä, rusinoita ja välipala patukoita. Myös suklaa on helppo energialisä ja hyvä jälkiruoka kahvin kanssa tauolla.
Retkellä kulutat paljon, joten silloin on hyvä myös herkutella 😉

Muista myös juoda. Nestehukka vaanii talviretkellä, koska kylmässä ei välttämättä tule samanlainen janontunne kuin lämpimässä säässä.
Oppaat talviretkeilyyn – Partioaitta 

Juomat laitan termariin, ainakin osan, sillä muuten ne jäätyy. Myös lumen sulatus vie oman ajan, sillä isosta määrästä lunta tulee aika vähän vettä ja siihen menee aikaa paljon.
Ainakin yhteen termariin lähtiessä laitan jotain lämmintä juotavaa, mitä on ihana juoda kun pysähtyy ja pysähtyessä alkaa helposti tulla vilu. Lämmin ruoka ja juoma on aika bueno talviretkellä!


Itse tein solumuovista eristyksen Nalgene pulloon. 
Nalgene pullo kestää keitettyä vettä hyvin ja se sopii myös makuupussiin lämmittämään sitä.
Illalla kuumaa vettä Nalgene pulloon ja pullo makuupussiin lämmittämään. Näin sulla on myös aamulla juotavaa vettä, ei enää kumminkaan kuumaa kovilla pakkasilla.

Jos energiat on alhaalla niin silloin herkästi alkaa paleltaa. Siksi hyvä syödä hyvin ja usein, sekä lämmin ruoka ja juoma lämmittää.
Aina hyvä olla ainakin yksi ylimääräinen ateria mukana!

Leiriytyminen

  • Pitää etsiä sopiva paikka. Paikan oltava suojaisa jos ilma yön aikana muuttuu, mutta silti varottava ettei puista tipu lunta teltan päälle. Myös aukea paikka voi olla hyvä hyvällä säällä, sillä silloin ainakin ilman saa hyvin kiertää teltassa ja näin on vähemmän kondensiovettä.
  • Tampata suksilla sopiva, mieluummin isompi alue ja antaa sen tasaantua sillä aikaa kun laitat tulet ja sulatat vettä.
  • Teltan pystyttäminen.
  • Avaa alustat ja makuupussit pöyhiytymään.
  • Varusteet suojaan tai niin ettei tuuli vie niitä tai ettei ne peity lumeen. Ahkio, sukset ja sauvat pystyyn johonkin ja mielellään suojaisaan paikkaan.
  • Valmistaudu aamuun! Kaada vettä termospulloihin, jotta aamulla vettä on sulana. Järjestele ja suunnitele asiat jo valmiiksi aamua varten.
  • Makuupussiin tavarat mitkä on hyvä olla lämpimässä. Esim kosteuspyyhkeet jos haluat tehdä niillä “aamupesut”  sekä hammastahna ym. mitkä haluat ettei ole jäässä. Jopa ruuat, mitkä on hyvä olla sulana aamulla esim. aamupalaleivät.
  • Pakkaan erilaisiin kevyihin pusseihin asioita mitä tarvitsen ehkä yön aikana ja eri pusseihin mitä tarvitsen aamulla niin että tunnustelemalla sekä värin mukaan löydän oikean pussin eikä tavarat seilaa pitkin makuupussia.

Vessassa käynti

Jos leiripaikan lähellä ei ole vessaa niin on syytä kaivaa ja rakentaa lumivessa. Se voi olla kuoppa, joka kaivetaan lumeen ja suojaksi voi rakennetaan lumesta pieni tuulimuuri.

Polta vessapaperi tai ota mukaan ylimääräinen suljettava muovipussi, johon laitat käytetyt paperit. WC-paperin maatuminen voi viedä parikin vuotta, joten niitä ei saa missään tilanteessa jättää luontoon.
Oppaat talviretkeilyyn – Partioaitta  


Autiotuvan lähellä oli vessat. Matkalla vessaan tipahdin kunnolla, reittä myöten lumeen. Aamulla tajusin että jäätä pitkin vessaan pääsee helpommalla. Olisi kannattanut mennä vessaan tunturisuksilla 🙂

Kartat

Nykyään on vaikka minkälaisia sovelluksi ja appejä mitkä helpottavast suunnistamaan sekä retkeilemään. Näitä on hyvä tutkiskella ja opetella, että mikä on itselle hyvä. Mulla on vielä kesken tämä asia ja säädän useamman sovelluksen ja appin kanssa, mutta ehkä pian löydän sen omani.

Meidän retki oli valittu helpommasta päästä, koska oli ensimmäinen talviretki eikä suunnistamiseen haluttu käyttää meidän voimavaroja. Halusimme päästä luontoon sekä mielellään rauhalliseen paikkaan missä ei ole juurikaan ketään muita. Ja näin myös oli, ei näkynyt kuin pariskunta jotka tuli kävellen meitä vastaan kun tulimme autolta järvelle.

Varauduimme kumminkin siihen että meillä oli puhelimessa pari sovellusta, molemmilla kellot jotka auttavat ainakin takaisin pääsyn lähtöpisteeseen sekä paperikartta.

Jäällä liikkuessa huomioi virtaukset, laskevat joet ja sillat varsinkin!
Kartassa ei näy virtauksia. Siksi hyvä lukea hieman paikasta, jossa aiot retkeillä. Kaverini oli lukenut että erätuvalle mennessä pitää varautua kesällä joen ylitykseen, joten tiesimme että on joki mikä laskee järveen.
Näimme jo kaukaa että on iso sula kohta jäällä. Se oli juuri se joki mikä laski järveen. Kiersimme sen kohdan hyvin kaukaa.

Myös sää karttoja hyvä katsoa etukäteen, lähtiessä sekä retken aikana.
Sää voi muuttua yllättäen!

Muista naskalit jäällä liikkuessa!

Ihanan piristävä miniloma Ahvenanmaalla, pyöräilyä vetten päällä

Miten kävi?

Olimme ystäväni kanssa suunniteltu ja varustauduttu kaikkeen huolella, mutta ihan tähän ei oltu henkisesti valmistauduttu…
Paikaksi olimme valinneet Pallasjärven.

Lähdimme lumisateessa hiihtää kohti suunniteltua erätupaa järveä pitkin. Emme oikein nähnyt pitkälle, joten päätimme mennä rannan tuntumassa niin on helpompi suunnistaa, vaikka matkaa tulee enemmän. Järven jään paksuus kuuleman mukaan oli 120cm.
Hetkeä ennen erätupaa ilma selkeni ja näimme kuinka ihanissa maisemissa menimme, näimme upeat lumihuippuset tunturit järven toisella puolen.





Erätuvalla purkasimme äkkiä vähän tavaroita tupaan ja aloimme tampata teltan pohjaa. Ihan muutamassa minuutissa alkoi lumimyräkkä mikä peitti meidän tampatun teltan pohjan sitä mukaan kun kerettiin tampata, joten luovutettiin ja päätettiin laittaa tuvan kaminaan tulet, jotta saadaan lumiset tavarat kuivaksi.



Siinä odotellessa syötiin ja purettiin tavaroita pikkuhiljaa. Lumimyräkkä loppui, mutta alkoi olla jo hämärää. Oltiin jo kotiuduttu tupaan ja oli tosi vaikea alkaa miettiä pystyttää telttaa hämärässä otsalampun kanssa. Silti mietittiin että pystytetäänkö edes yksi teltta, ihan vaan opettelun takia, mutta nukutaan tuvassa kun kaikki kamat on jo siellä levällään. Sekä yöllä tulisi lisää lunta vielä. Joten se kumminkin jäi…



Joka tapauksessa, aivan huippu talviretki, vaikka se ei mennytkään ihan suunnitelmien mukaan! Mutta tätä se retkeily on… välillä suunnitelmat muuttuu 🙂

Tämä oli hyvä alku talviretkeilyyn ja niinhän se onkin hyvä aloittaa vähän kerrallaan, varsinkin talvella. Mitään pitkiä retkiä ei kannata heti suunnitella, ennen kuin on varmistanut miten kamat kestää ja miten itse kestät pakkasta ym mitä talviretkeily tuo tullessaan.
Itse olin lähdössä melkein heti useamman päivän vaellukselle, mutta mulla olisi ollut erittäin hyvä ja luotettava ystävä joka juuri valmistui eräoppaaksi.
Talviretkeily on erilaista kuin muina vuoden aikoina.

Näin ensimmäiset revontulet mitkä myös kruunasi retken

Toisena päivänä saimme hieman nähdä aurinkoa ja pystyimme ihailla upeita maisemia alkutaipaleesta kunnes taas alkoi lumisade.





Retkeilyn jälkeen on aina ihana päästä juoksevan veden ääreen ja suihkuun sekä saunaan. Näitä ei retkellä kaipaa, mutta retken jälkeen arvostaa!
Retkellä rähjääntyy 😉

Muista että talviretkellä kaikki jäätyy!

Kiitos, kun jaat eteenpäin!

3 vastausta artikkeliin “Ensimmäinen talviretki”

  1. Mainio kirjoitus. Pukeutuminen on talvella kain a ja o. Tykkään kovasti patikoda myös talvella, mutta yöyliretket ovat kyllä varsin vieraita – edelleen. Armeij-ajalta näistäkin on toki kokemusta ihan riittävästi 😀

    1. Kiitos!
      Sulla on kumminkin jonkinlainen kokemus jo armeijasta :). Se ei tosin ole kaikille ollut se mieluisin kokemus, eikä ehkä vastaa sitä kun saat lähteä rauhassa nauttimaan luonnosta, ilman kipinä vuoroja 😉
      Kaikki vuoden ajat on aina omalla tavallaan ihania aikoja liikkua luonnossa ja meillä Suomessa on siihen aivan mahtavat mahdollisuudet patikoida erilaisissa maisemissa sekä sää olosuhteissa.
      Talvi on omalla tavalla haastava kun silloin on otettava huomioon tarkemmin riskit, mutta kun ne tiedostaa ja niihin varautuu niin se on upeaa! Myös yönyliretket. Autiotuvat on helppo alku aloittaa yönyliretket sekä tietysti lähellä olevista, tutuista paikoista helpompi aloittaa. Laavut antavat myös suojaa joka vuoden aika.
      Kyllä mäkin ennen yönyliretkeä mietin että onkohan musta tähän… mutta kerran ainakin päästävä se kokemaan ja jos ei olisi ollut, niin silti on ihanaa käydä edes tulistelemassa laavuilla ja retkeillä 🙂
      Luulin että oon niin vilukissa että mulle tulee ikävä jossain vaiheessa kotiin mutta toisin kävi. Kylmä ei ollut missään vaiheessa, mutta siihen vaikutti varmasti se että yövyttiin autiotuvassa. Vielä on siis kokematta se teltassa yöpyminen.

Mitä mieltä olet, kommentoi.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.